De historie

De historie

Hoera we zijn volwassen!!!!
Vierden we in 2007 ons vierde lustrum, dan is het logisch gevolg dat we in 2008 mogen zeggen dat we volwassen zijn geworden.

Wat ooit begon als Deils evenement, groeide in al die jaren uit tot een regionale sportieve happening, waarbij we naast de recreatieve sporters ook professionele triatleten mogen verwelkomen, die Deil gebruiken als trainingsrondje. Zo nu en dan staan er ook buitenlandse deelnemers aan de start.

In de vorige eeuw op stapel gezet voor mensen uit Deil en Enspijk aan de vooravond van de spelweek. Inmiddels uitgegroeid tot een sportieve happening, onder het motto KLEINSCHALIG en GEZELLIG. Deelnemen is belangrijker dan winnen.

Het was Dick Bassa, een tegenover de speeltuin wonende atleet, die in 1987 het idee opperde de jaarlijkse spelweek aan het einde van de zomervakantie te beginnen met een sportieve happening. Hij stelde voor een kwart triathlon te organiseren. Iets waar we in ons kleine dorpje nog nooit van hadden gehoord. Een novum dus,…… althans voor ons. Hij vond een medestander in de persoon van Willem Elburg. Die had weliswaar van z´n leven nog niet aan atletiek gedaan, maar hij vond een happening organiseren wel leuk.

Samen gingen ze aan de slag, lieten zich informeren door o.a. TZC Vahalis, zetten het parcours uit, ronselden vrijwilligers en zochten sponsoren. Van meet af aan gold het motto ‘kleinschalig en gezellig’, waarbij meedoen belangrijker is dan winnen. Ingezet werd op de deelname van sportievelingen uit Deil en Enspijk. Sponsoren zorgde voor de broodnodige pecunia, want het inschrijfgeld moest ook voor de kleine beurs betaalbaar blijven. En zo gebeurde het dat op een mooie zaterdag eind augustus 1988 om twee uur ´s middags voor het eerst het startschot klonk en zo´n vijftig atleten het water indoken van het recreatiepark De Rotonde, fietsten over lommerrijke dreven in het polderlandschap en renden langs de voor Deil zo kenmerkende witte molen. En het was na afloop…….. nog lang gezellig in de speeltuin.

Het werd een succes, dat smaakte naar meer!!!

Er werd een draaiboek samengesteld waar we tot op de dag van vandaag nog plezier van hebben. Natuurlijk zorgt voortschrijdend inzicht nog jaarlijks voor verbetering. Toch is er in de basis weinig veranderd. We maken nog steeds gebruik van hetzelfde parcours. Niet zonder trots vermelden we dat we het veiligste parcours van Nederland hebben. Zowel tijdens het fietsen als het lopen zijn bijna alle wegen afgesloten voor het verkeer, waardoor er voor de sporters nauwelijks risico’s zijn. Tijdens het zwemmen zijn niet alleen veiligheidsboten in het water maar ook een viertal duikers die in geval van nood kunnen assisteren.

In de beginjaren droegen we het stempel van ‘wilde wedstrijd’ omdat we niet bij een overkoepelende organisatie waren aangesloten. In 1998 stelde de NTB dat bij hen aangesloten leden hun licentie zouden kwijtraken bij deelname aan wilde wedstrijden. Reden om ons via de TZC Vahalis uit Tiel bij de bond aan te melden.

Tijden veranderen, de samenleving krijgt andere inzichten. Dit geldt ook voor ons. Het wellicht romantische ‘wilde’ is niet meer. Enthousiaste vrijwilligers professionaliseren. Kennis en naleving van vele regels en regeltjes is noodzaak en veroorzaakt soms hoofdbrekens. Scholen en bijscholen dus! Ook dit is allemaal prima voor elkaar. Leden uit ons vaste vrijwilligersteam offeren regelmatig vrije uurtjes om de status van official te verwerven of te behouden. Het is goed te weten dat u zich zorgeloos kunt overgeven aan uw sport.

De Deilse kwart triathlon, een volwassen organisatie die borg staat voor uw sportief plezier.